Recept van de maand: Turkse Linzensoep

Recept van de maand: Turkse Linzensoep

Een soepje nu het zo koud is!

De Turkse linzensoep, Mercimek Corbais, is één van de favoriete soepen van Priya. De smaak is heerlijk kruidig en fris. Daarnaast is het een goed vullende soep met linzen en groente, waardoor deze ook goed geschikt is als lunch of als avondeten met een lekker broodje erbij.  Deze heerlijke Turkse soep heeft zij ooit bij een Turkse vrouw gegeten. Helaas had ze toen het recept niet. Na meerdere recepten uitgeprobeerd te hebben, heeft Priya eindelijk de juiste ingrediënten gevonden voor deze heerlijke soep. Wij delen dit recept graag met jullie.

Ingrediënten

  • 300 gr kleine rode linzen
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 aardappel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde munt
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 citroen
  • 1 bosje koriander
  • 4 el olijfolie
  • Optioneel: 1 tl chilivlokken (pittig)

 

Bereiding

Snijd je uien, knoflook, winterpeen en aardappel in kleine stukken.
Schenk 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de uien en knoflook.
Wanneer de uien glazig worden, bak je de winterpeen- en aardappelblokjes ook even 5 minuutjes mee.
Weeg de linzen af en spoel deze in een zeef.  Voeg vervolgens de linzen, 2 liter water, de bouillonblokjes en 1 theelepel chilivlokken toe.
De chilivlokken zijn best pittig, dus voeg dit alleen toe als je dit wilt.
Laat dit alles ongeveer een half uurtje koken met de deksel schuin op de pan.

Na het half uurtje schenk je weer 2 eetlepels olijfolie in een klein pannetje. Voeg hierbij de tomatenpuree (ongeveer een half blikje) en roer dit op een laag vuurtje tot het een goed vermengd is. Roer de gedroogde munt hier doorheen.

Als laatst voeg je de tomatenpuree-mengsel bij de soep. Pureer dit met een staafmixer.
Voeg naar smaak nog wat zwarte peper en zout toe.

Garneer de borden met wat koriander en serveer met een kwart stuk citroen. De uitgeknepen citroen boven de soep geeft een frisse smaak.

Enjoy!