Recept: Hongaarse Goulash (gulyás)

Recept: Hongaarse Goulash (gulyás)

Mijn familie komt uit Hongarije. Elk jaar bezochten wij tantes, ooms, en mijn grootouders. Wanneer we dan samen waren, dan genoten wij van elkaar aanwezigheid. Er was altijd voldoende eten voor iedereen. Want stel je voor als je gasten spontaan krijgt, dan moeten die zonder problemen kunnen aanschuiven. Samen eten, is tijd met elkaar doorbrengen, gezelligheid, verhalen delen, samen genieten. Één van mijn favoriete gerechten is Hongaarse Goulash. Het is een traditioneel stoofgerecht wat je veelal terugziet op de Hongaarse Poesta, maar dan als soep. Wanneer het gerecht klaar is, kan je het opdelen in kleine porties en in de vriezer doen. Makkelijk voor een andere keer!

Dit recept is voor een groep van 4-6 personen als je een normale eter bent. Ideaal te verdelen in kleine porties.

Wat heb je nodig voor dit gerecht?

  • 600 Gram doorregen rundvlees
  • 1 Grote ui
  • 2 Knoflookteentjes
  • 2-3 Eetlepels olie
  • ½ Theelepel kummel (gemalen karwijzaad)
  • 1½ Eetlepel milde paprikapoeder
  • Zout
  • Peper
  • 2 Zoete paprika’s
  • 2 Laurierbladeren
  • 1 Tomaat
  • 1 theelepel Majoraan
  • 1 theelepel Selderie
  • 2 Kleine aardappelen
  • 1 eetlepel milde paprikacrème (kruidenpasta)
  • 1 eetlepel milde goulashcrème (kruidenpasta)
  • Evt. 50 gram spekreepjes of blokjes (i.p.v. zout)

Wil je liever de Goulash wat pittiger? Dan voeg je de pittige paprika- en goulashcrème toe i.p.v. de milde versie.

De bereiding (bereidingstijd +/- 2,5 uur)

Snij het vlees in blokjes van 1,5 min, snij de paprika en tomaat in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. 

Verhit het vet in een pan (3 l) en fruit hierin de ui. Voeg kummel en de uitgeperste knoflook kort mee. 

Haal de pan van het vuur, voeg het vlees, de paprikapoeder en wat peper en zout (of de spekblokjes toe. Roer alles goed door elkaar. Zet de pan terug op het vuur en schroei het vlees dicht. Voeg de overige kruiden toe en de fijngesneden paprika en de in blokjes gesneden tomaat toe en de laurierbladeren.

Voeg daarna ongeveer 1,5 liter water toe, tot het vlees net onder staat en breng het aan de kook. Zodra het geheel kookt, zet je het vuur op een lage stand en laat het 1 uur gaarstoven. 

Na 1 uur stoven, voeg je een eetlepel paprikacrème en 1 eetlepel goulashcrème. Voeg de in kleine blokjes gesneden aardappeltjes toe. Dit zorgt straks voor wat binding in de saus. Roer alles goed om en laat het gerecht nogmaals 45-60 minuten sudderen in een open pan, zodat de sap kan indikken tot een saus.
Proef of het vlees zacht is en zo goed als uit elkaar valt. Dan is het klaar. Als je het gerecht langer kan laten stoven, zou ik het zeker doen. Dan wordt het nog zachter.

Bijgerechten

Je kan dit gerecht heerlijk met brood, rijst, pasta, aardappelen of frietjes eten, met eventueel een komkommersalade er naast.

 P.s. Wat over is, stop je in de vriezer. Je kunt het dan 2 maanden bewaren. Wat ook mogelijk is, is dat je het vlees bewaart voor in Goulash pannenkoeken. Dat recept volgt de volgende keer.

Eet smakelijk! / Jo étvágyat