Steeds meer oog voor de kleine eter: vaker miniporties op de menukaarten in het Groene Hart

Steeds meer oog voor de kleine eter: vaker miniporties op de menukaarten in het Groene Hart

Restaurants in het Groene Hart hebben steeds meer oog voor kleine eters. Op de menukaart staan voor deze groep geregeld halve porties en niet te grote gerechtjes.

Na haar maagverkleining kwam Sandra de Blaeij achter een groot probleem: veel restaurants in haar omgeving (Zeeland) waren niet ingespeeld op kleine eters. ,,Er werden alleen grote porties geserveerd. Een aangepast driegangenmenu bleek vaak niet mogelijk. Terwijl wij ook graag een avond lang van lekker eten genieten, maar dan wel in kleine hoeveelheden.’’

Om voor Nederland en België in kaart te brengen waar deze groep wel terecht kan, bedacht De Blaeij vorig jaar met haar partner het internetplatform KleinePorties.nl. Deze week is het duizendste restaurant gepubliceerd op de site. ,,Ik ben aangenaam verrast dat het er toch nog zoveel zijn. Ook in het Groene Hart spelen restaurants gelukkig steeds meer in op kleine eters. Ze hebben groot gelijk, want we zijn met ongeveer vijf miljoen in Nederland.’’

Buikklachten

Het gemiddelde standaard driegangen­me­nu is niet meer van deze tijd – Willem de Jong en Anja Woordmeijer, Bistro Het Smaakhuis

Sandra de Blaeij somt op: ,,Kinderen en ouderen eten in zijn algemeenheid niet zoveel, maar er zijn in ons land ook 12.000 mensen per jaar die een maagverkleining ondergaan, twee miljoen patiënten met buikklachten en ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes.’’

In Gouda is het nieuwe restaurant Casa Chow zelfs gespecialiseerd in kleine gerechten. Volgens mede-eigenaar Boele Sluyter is dat vooral gebeurd om gasten een zo breed mogelijke eetbeleving te geven, maar is bij het opzetten van de horecagelegenheid aan de Markt zeker ook gedacht aan de kleinere eter. ,,We zijn er voor iedereen. Het voordeel van kleine gerechten is ook dat daarmee voedselverspilling wordt tegengegaan. Bij een overladen bord met een stuk vlees van 180 gram is het risico aanwezig dat dit weer voor de helft terugkomt in de keuken en moet worden weggegooid.’’

Senioren

Willem de Jong en Anja Woord­meijer van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht spelen ook in op de groeiende vraag naar kleinere porties. ,,Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. We serveren vaak kleine gerechten aan bijvoorbeeld senioren, dat zijn meestal niet zulke grote eters. Naast tevreden klanten hebben we door deze opzet ook nog eens minder afval. Wij zijn blij met het platform KleinePorties, want op deze manier weten kleine eters waar ze terecht kunnen.’’

Uit het Groene Hart staan inmiddels zo’n twintig restaurants op de site. Ze zijn te vinden in bijvoorbeeld Boskoop, Moordrecht, Gouda, Alphen, Oudewater en Woerden.

Restau­rants wijzen kleine eters soms op het kindermenu, maar dat is vaak erg eenzijdig en bestaat meestal uit frites met een kroket of een frikadel – Sandra de Blaeij, KleinePorties.nl

Zeebaars

In Oudewater gaat het naast restaurant 3 Keuken & Bar om Brasserie Joia. In laatstgenoemd restaurant kunnen gasten bij veel gerechten kiezen uit klein en groot. Bijvoorbeeld een portie zeebaars voor 12 of 24 euro en verse geitenkaas voor 10 of 20 euro.

De Blaeij is blij met het groeiende aantal restaurants dat aan de kleine eter denkt, maar er zijn volgens haar ook nog heel veel horecagelegenheden die dat niet doen. ,,Ze wijzen dan bijvoorbeeld op het kindermenu, maar dat is vaak erg eenzijdig en bestaat meestal uit frites met een kroket of een frikadel. De horeca denkt nog te vaak: als ik kleine porties serveer, verdien ik minder. Maar dat hoeft helemaal niet. Als er kleinere porties worden aangeboden, komen kleine eters vaker eten en meestal nemen ze dan ook nog een paar vrienden mee met wie ze gezellig een avond komen eten en drinken.’’

Inspiratie

Naast het bieden van keuzemogelijkheden aan de kleine eter is ook het tegengaan van voedselverspilling voor Sandra de Blaeij een belangrijke reden om zich vol in te zetten voor het platform Kleine Porties. ,,Er wordt nu nog jaarlijks door de horeca meer dan 55.000 ton – oftewel 83 miljoen borden – aan voedsel weggegooid. Terwijl dat helemaal niet nodig is als iedereen de klant de keuze geeft een kleinere portie te kiezen.’’

Om horeca-ondernemers te overtuigen is ze deze week ook aanwezig op de Horecabeurs Gastvrij Rotterdam. ,,Voor belangstellenden verzorgen we hier dagelijks de inspiratiesessie ‘Winst met KleinePorties’.’’

POLL

Kleine porties op de menukaart. Goed idee?