fbpx

KleinePorties.nl ontzorgt patiënten van Obesitas Klinieken

KleinePorties.nl ontzorgt patiënten van Obesitas Klinieken

Nadat je bent geopereerd bent aan een maagverkleining of bijvoorbeeld een buismaag, dan volgt uiteraard eerst een herstelperiode. Zodra je enigszins bent hersteld en wat gewend bent aan wat kleinere porties eten, dan komt er een dag dat je weer uit eten gaat. En hier gaat het dan ook om. Want als je nog niet bekend bent met het platform KleinePorties en de restaurants die op deze website staan, dan is de kans groot dat je naar een restaurant gaat waar de porties in jouw ogen veel te groot zijn. Er zijn zelfs mensen die door een slechte restaurantervaring niet meer uit eten gaan. Dat is ontzettend jammer. Want uit eten gaan kan zo leuk zijn!

Zorg van patiënten: kan je na je operatie wel uit eten?

Het Máxima Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan onder haar patiënten en het onderzoek heeft aangetoond dat de meesten zich toch zorgen maken, of ze na de maagverkleiningsoperatie nog wel uit eten kunnen. Uit eten gaan is toch voor veel mensen belangrijk. Het is een sociaal gebeuren. Iets wat gezellig hoort te zijn en waarbij iedereen wel de verwachting of het verlangen heeft om onder het genot van een hapje en een drankje een avondje te tafelen. Maar kan dit nog wel na zo een maagverkleinende operatie? Diverse ervaringsdeskundigen, waaronder de oprichtster van KleinePorties, Sandra de Blaeij geeft aan: “Na je operatie kan je zeker nog wel uit eten gaan. Uiteraard is het erg belangrijk dat je een restaurant kiest wat bij jou past. De menukaarten van de restaurants die op de website van KleinePorties staan zijn allemaal gecontroleerd en hebben allemaal wel halve gerechten of kleine porties op hun menukaart staan. Er zijn ook restaurants die aangeven bij de reservering te willen weten wat de dieetwensen zijn. Wanneer je het tijdig doorgeeft, kan er namelijk veelal rekening gehouden worden”.

Samenwerking met obesitas klinieken

tafelkaarten voor wachtkamers obesitas kliniekBehandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas, Bariatrisch Centrum Zuid-West Nederland in Bergen op Zoom en de Obesitas Kliniek van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven hebben vorig jaar al de 1e set “Is dit iets voor jou” kaarten in hun wachtkamers verspreid onder hun patiënten. Nadine Hermans van het Máxima Medisch Centrum: “Dit wordt enorm gewaardeerd door de patiënten en stelt ze ook gerust dat er restaurants zijn waar je kleine gerechten kan bestellen”.

Sandra van KleinePorties: “Omdat de attentiekaarten zo hard gaan bij deze klinieken, hebben wij besloten om speciale tafelkaarten te ontwikkelen. Deze tafelkaarten zijn speciaal voor alle bezoekers in de wachtkamers van obesitas klinieken. Wij zijn dan ook ontzettend blij toen wij benaderd werden door de Nederlandse Obesitas Kliniek. De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft inmiddels 9 locaties door heel Nederland en zij vinden het initiatief ontzettend goed. Het platform KleinePorties ondersteunt namelijk nu tienduizenden mensen in hun nieuwe leefstijl na hun maagverkleining. En niet alleen deze doelgroep is er enorm blij mee. Naast mensen met een maagverkleining, zijn er mensen die door slokdarmkanker, een buismaag of door medicatie ook niet veel kunnen eten. Er kunnen tal van medische redenen zijn en door het platform kan je gewoon uit eten, zonder iets te hoeven bewijzen of uit te leggen. Je bent gewoon een restaurantgast, je telt mee en wordt gerespecteerd. Niemand voelt zich uitgesloten.”

Wat je niet klaarmaakt, hoef je niet weg te gooien

Er is een groep mensen dat accepteert dat ze de “normale” porties in restaurants niet meer op kunnen en kiezen dan voor 1 of 2 voorgerechten of ze delen een gerecht. Is er wat over, dan zijn er verschillende oplossingen:

  • Je tafelgenoot kan jouw bord leegeten. Maar als je dat te vaak toestaat, dan komt hij/zij te veel aan.
  • Je kan in sommige restaurants om een “doggybag” vragen. De vraag is alleen of het daarna nog lekker is?
  • Je kan wat overblijft, terug naar de keuken sturen om het weg te laten gooien. Per jaar worden er al 83 miljoen borden met eten door de horeca weggegooid. En dát is best pijnlijk als je weet dat er duizenden mensen in Nederland en mensen in armere landen soms geen eten hebben.

Als inspiratie- en restaurantplatform zeggen wij dan ook: Wat je niet klaarmaakt, hoef je niet weg te gooien! Daarom is het belangrijk om horeca in Nederland bewust te maken dat er meer dan 5 miljoen klein eters zijn die liever kleine porties of halve porties willen eten. 55% Van de Nederlandse bevolking heeft te kampen met overgewicht. Dat is ruim 9,5‬ miljoen mensen! Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland heeft diabetes en moeten dus ook gedurende dag kleine porties eten. Als restaurants hier bewust van zijn, dan kunnen zij inspelen op een grote potentiële groep restaurantgasten. Deze groep gasten wil namelijk ontzettend graag hun bord leeg kunnen eten en zijn dan ook zeker de meest waarderende restaurantgast! Want een leeg bord, betekent dat het heeft gesmaakt en dat is een compliment voor de chef.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden